afvar_2Αμέσως μετά την Αλίαρτο , αριστερά από τον δρόμο που πάει στη Λειβαδιά είναι το χωριό Πέτρα. Μία πινακίδα στο δεξί μέρος του δρόμου, μας δείχνει την κατεύθυνση που πρέπει να ακολουθήσουμε. Η άσφαλτος ανεβαίνει και σε μικρό χρονικό διάστημα φτάνουμε στο χωριό. Περίπου στο κέντρο του, δίπλα σε μία εκκλησία παίρνουμε ένα στενό ασφαλτοστρωμένο δρόμο.
Μετά από μερικές στροφές, στο βάθος μιάς ευθείας διακρίνεται ο καταρράκτης. στη βάση ενός τεράστιου πέτρινου τοίχου. Ο δρόμος συνεχίζει ασφάλτινος, λίγο πριν το τέλος του γίνεται βατός χωματόδρομος και τελειώνει σε διαμορφωμένο πλάτωμα. Συνεχίζουμε κατεβαίνοντας κτιστά σκαλοπάτια και μετά το "Δόξα τω Θεώ" που έγινε σωστή διαμόρφωση του χώρου, φτάνουμε στο "Βοήθα Παναγιά", κυριολεκτικά. Ο Δήμος, η όποιος έκανε την παρέμβαση, θεώρησε ότι μετά το τέλος των έργων τελείωσαν και οι υποχρεώσεις του. Έτσι ένα ξύλινο γεφυράκι αφέθηκε στη τύχη του και το πέρασμα του θυμίζει ταινία του Ιντιάνα Τζόουνς, όπου πέρναγε μία γέφυρα ενώ τον κατεδίωκαν και τα ξύλα της έσπαγαν καθώς περνούσε.
Πάντως ο καταρράκτης, γύρο στα είκοσι μέτρα, είναι πολύ όμορφος και αξίζει τον κόπο να τον επισκεφθεί κανείς, ειδικά τον Φεβρουάριο η Μάρτιο η μετά από βροχοπτώσεις, όταν η παροχή του νερού είναι μεγάλη. Ο καταρράκτης έχει τρία τμήματα, το πρώτο εκεί που βγαίνει το νερό από το βράχο και πέφτει σε παταράκι, μετά το μεγάλο τμήμα και τέλος ένα μικρό τμήμα διαφυγής του νερού.
 
Με την ευκαιρία που βρισκόμαστε στη περιοχή, μπορούμε να κάνουμε μία ενδιαφέρουσα διαδρομή με αυτοκίνητο. Επιστρέφουμε στην Αλίαρτο και μόλις μπούμε στο χωριό αμέσως στρίβουμε δεξιά σε άσφαλτο. Σε λίγο περνάμε από το χωριό Μάζι  και συνεχίζουμε για το χωριό Ευαγγελίστρια η Ζαγαράς. Στο ψηλότερο σημείο του χωριού υπάρχει αριστερά δρόμος που τον ακολουθούμε προς το βουνό. Ο δρόμος, αρκετά βατός, φτάνει σε μία διχάλα όπου συνεχίζουμε προς την κατηφόρα.
Εδώ πρέπει να κάνουμε μία ενδιαφέρουσα αναφορά. Οι ορειβατικοί χάρτες, τα βιβλία σχετικά με την ορειβασία και οι ορειβάτες το βουνό το λένε Ζαγαράς με ψηλότερη κορυφή τη Μοτσάρα (1525μ) και αναφέρουν ότι πιο πέρα υπάρχει το βουνό Ελικώνας¨, με ψηλότερη κορυφή την Παλιοβούνα (1747). Οι ντόπιοι το χωριό κάτω από το βουνό το λένε Ζαγαράς, οι χάρτες έχουν και την ονομασία Ζαγαράς για το χωριό Ευαγγελίστρια αλλά σε παρένθεση, το βουνό θεωρούν ότι είναι κορυφή του Ελικώνα και Μοτσάρα θεωρούν ότι είναι η κορυφή του ενιαίου όγκου του Ελικώνα. Τις απόψεις αυτές επιβεβαιώνει ο χάρτης Ελικώνας Mt Elikon (Ανάβαση έκδοση Δεκ. 2005) ο οποίος Δυτικά του ¨Ζαγαρά¨ και πολύ μακριά από τον ¨Ελικώνα¨ τοποθετεί το Ιερό των Μουσών και το Άλσος των Μουσών. Το Ελικώνιο Άλσος των Μουσών είναι γνωστό από την αρχαιότητα. Ο περιηγητής Παυσανίας αναφέρει ότι στο Άλσος υπήρχε θέατρο, στοά μήκους 100 μέτρων, με αναθήματα και αγάλματα και βωμός των Μουσών σήμερα ελάχιστα λείψανα σώζονται. Επίσης αναφέρει ότι στο Άλσος γίνονταν γιορτές και αγώνες μουσικοί και αθλητικοί. Είναι εντυπωσιακό ότι ο ίδιος χάρτης αναφέρει το βουνό σαν Ζαγαράς αλλά ακριβώς δίπλα με μικρότερα αλλά κόκκινα κεφαλαία γράμματα αναγράφει ΕΛΙΚΩΝ. Ο ίδιος χάρτης με κόκκινα κεφαλαία γράμματα αναγράφει και τις άνω αρχαίες τοποθεσίες. Έχω λοιπόν την εντύπωση ότι οι Ιστορία δικαιώνει τους ντόπιους.
Τώρα συνεχίζοντας τη διαδρομή με αυτοκίνητο, το κατηφορικό τμήμα για τριακόσια τουλάχιστον μέτρα, το χειμώνα έχει πολύ λάσπη η χιόνι και δεν είναι βατό από συμβατικά αυτοκίνητα. Μετά το δύσκολο μέρος, στη θέση Χαλίκι, υπάρχει πηγή και στεγασμένος χώρος αναψυχής. Επίσης εκεί ακριβώς ξεκινάει το μονοπάτι για την κορυφή. Μετά το Χαλίκι προς τα κάτω υπάρχει πολύ καλός χωματόδρομος και δεν υπάρχει πρόβλημα λάσπης. Ϊσως το χειμώνα υπάρχει πρόβλημα με τα χιόνια. Η περιοχή κάτω από το Χαλίκι είναι ήπια, πολύ δασωμένη, με καταπράσινα ξέφωτα και είναι πολύ κατάλληλη για εύκολο περπάτημα ακόμη και από παιδιά. Η περιοχή, όπως περιγράψαμε πιο πάνω, είναι εύκολα προσβάσιμη από το χωριό Άσκρη, όπου  φτάνει άσφαλτος που ξεκινάει από την Αλίαρτο. Ανάμεσα στο χωριό και το βουνό, πριν αρχίσει η ανηφόρα, είναι το Άλσος των Μουσών και το Ίερό των Μουσών και άλλες ενδιαφέρουσες αρχαίες τοποθεσίες, τις οποίες περιγράφει λεπτομερώς ο άνω χάρτης της Ανάβασης.
 
Για φωτογραφίες πατήστε εδώ
Κείμενο-Φωτογραφίες Ντίνος Δημητρακόπουλος
7 Φεβρουαρίου 2010