Το Πολυλίμνιο όπως φαίνεται από το όνομα του έχει πολλές λιμνούλες, έχει όμως και ένα καταρράκτη. Φεύγοντας από την Καλαμάτα για Πύλο, περνάμε έξω από τη Μεσσήνη και σε λίγο αφήνουμε τον κάμπο και ανηφορίζουμε χαμηλά υψώματα. Εκεί σε μία δεξιά στροφή του δρόμου, αριστερά φεύγει άσφαλτος για τα χωριά Καζάρμα και Χαραυγή. Αυτός είναι ο συντομότερος δρόμος για το Πολυλίμνιο, με μόνο πρόβλημα ότι στρίβουμε αριστερά σε μία δεξιά στροφή χωρίς ορατότητα.
Μέσα στο χωριό Χαραυγή ξεκινάει βατός χωματόδρομος για το Πολυλίμνιο. Προχωράμε αρκετά, στρίβουμε δεξιά προς Μαυρολίμνη και σταματάμε στο τέλος του δρόμου. Η Μαυρολίμνη δεν είναι κάτι το ιδιαίτερο και μετά μία δύο φωτογραφίες, ξεκινάμε προς τα κάτω στην αριστερή όχθη. Σε ένα δύο σημεία η παρέμβαση που έγινε με την τοποθέτηση σιδερένιων Π σε βράχια βοηθάει να περάσουμε χωρίς να βραχούμε. Σε λίγο φτάνουμε πάνω από τον καταρράκτη και εκεί η παρέμβαση ήταν απαραίτητη γιατί παλαιότερα δύσκολα σκαρφάλωνες δίπλα στον καταρράκτη και πιο δύσκολα κατέβαινες.
Σήμερα λοιπόν άνετα και με ασφάλεια φτάνουμε στη λίμνη, στη βάση του καταρράκτη. Αυτή η λίμνη δεν είναι η συνηθισμένη μικρή βάθρα, αλλά μία αξιόλογη λιμνούλα. Αφού διαπιστώσουμε ότι είναι και αρκετά βαθιά κάνουμε και μερικές βουτιές άλλοι από ψηλά βράχια άλλοι από χαμηλότερα. Ο καταρράκτης, γύρο στα είκοσι  πέντε μέτρα, έχει μία μικρή κλίση προς τα πίσω και αυτό τον κάνει πιο χαριτωμένο.  Όταν περάσει η ώρα συνεχίζουμε προς τα κάτω. Εκεί μένουμε άφωνοι από το έγκλημα που έγινε. Τα ωραιότατα βράχια τα έχουνε σπάσει με κομπρεσέρ και τα κάνανε μπάζα. Βάλανε και τα Π τα οποία στο σημείο αυτό δεν υπήρχε λόγος να τοποθετηθούν. Είναι και επικίνδυνα γιατί αν μπλέξει σε αυτά το πόδι το ατύχημα είναι βέβαιο.
Ευτυχώς το τοπίο είναι ωραιότατο και μας αποζημιώνει. Τώρα προχωράμε από τη μία λιμνούλα στη άλλη, περνώντας από ξύλινες γεφυρούλες, μέσα από μία εκπληκτική φύση. Αυτό το εκπληκτικό ανακάτεμα νερού και φυτών διατηρείται σε όλη τη διάρκεια της πορείας μέχρι την άκρη της τελευταίας λίμνης. Εκεί τελειώνει η διαδρομή και πρέπει να γυρίσουμε πίσω στη Μαυρολίμνη. Το σύνολο της διαδρομής, πήγαινε και έλα, είναι περίπου δύο ώρες, συν το παιχνίδι κάτω από τον καταρράκτη.
Επειδή η απόσταση από Αθήνα είναι μεγάλη, δεν συνιστάται να γίνει αυθημερόν, αλλά να συνδυαστεί με πορεία στο Νέδοντα η στα φαράγγια της Μάνης, με διανυκτέρευση στην Καλαμάτα.

Για φωτογραφίες πατήστε εδώ