Γίνεται να πάμε τουριστικά στους καταρράκτες της Νέδα ; Ασφαλώς και γίνεται. Kάτω από το χωριό Πλατάνια, στη Μεσσηνία υπάρχει πεζογέφυρα από την οποία περνάμε την Νέδα και βρίσκουμε το μονοπάτι για τους καταρράκτες.  Στο χωριό Πλατάνια φτάνουμε είτε από την Ανδρίτσαινα μέσω Φιγάλειας, είτε στο δρόμο για Καλαμάτα, στη θέση Τσακώνα, στρίβουμε δεξιά για Στόμιο και πάλι , μετά το Δώριο, δεξιά για Πλατάνια. Οι παραπάνω δρόμοι είναι ασφαλτοστρωμένοι.

Ακολουθώντας το μονοπάτι, μετά από λίγο φτάνουμε στον μικρό καταρράκτη και αμέσως μετά στον μεγάλο. Το θέαμα είναι καταπληκτικό. Ο καταρράκτης, πάνω από είκοσι μέτρα, πέφτει σε λιμνούλα με γαλαζοπράσινα νερά. Το νερό είναι παγωμένο και χρειάζεται γενναία απόφαση για να πας κοντά στον καταρράκτη. Όμως αξίζει να γίνει η προσπάθεια. Το νερό του ρέματος της Μοθωνιάς που διατρέχει το ομώνυμο φαράγγι  και δημιουργεί τους καταρράκτες, βγαίνει από τα δένδρα στην κορυφή του καταρράκτη χωρίς να είναι ορατή η διαδρομή του.

Στις 27 Ιουλίου 2008, το φαράγγι εξερευνήθηκε και ασφαλίστηκε από τους Νίκο Χαρίτο, Μιχάλη Κότταρη, ΄Αγγελο Βλαχόπουλο και Γιώργο Εξηνταβελόνη μέλη του Πεζοπορικού Ομίλου Αθηνών (ΠΟΑ).

Μετά γυρίζουμε από το μονοπάτι στο ποτάμι. Εάν δεν είχαμε προβλέψει να φοράμε μαγιό και παπούτσια που μπορούν να βραχούν απλά ¨χάσαμε¨, γιατί η καλλίτερη επιλογή είναι να συνεχίσουμε την πορεία μέσα στο νερό. Είναι αυτονόητο επίσης ότι η ωραιότερη διαδρομή για να πας στους καταρράκτες της Νέδα είναι μέσα από το ποτάμι (www.rivertrekking.gr).  Συνεχίζουμε την πορεία μας μέσα στο νερό. Σε πολύ λίγο βλέπουμε ένα μικρό αλλά με μεγάλη ποσότητα νερού καταρράκτη. Είναι η απορροή του νερού των καταρρακτών.

Λίγο πιο κάτω μας περιμένει μία έκπληξη. Όλο το ποτάμι περνάει  από μία σήραγγα την οποία προφανώς άνοιξε το νερό. Το νερό μέσα στη σήραγγα είναι βαθύ και παλαιότερα υπήρχε πρόβλημα όταν τα νερά ήταν πολλά και το ρεύμα δυνατό. Σήμερα υπάρχουν μόνιμα σχοινιά και σημαδούρες και δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα. Η υδάτινη διαδρομή φωτίζεται στοιχειωδώς από ένα μικρό άνοιγμα στην οροφή της σήραγγας. Αν διασχίσουμε και την σήραγγα έχουμε κάνει την καλλίτερη ημερήσια εκδρομή που μπορεί να γίνει  με βάση την Αθήνα.

 

Φωτογραφίες καί κείμενο Ντίνος Δημητρακόπουλος.

Για φωτογραφίες πατήστε εδώ