Κάνοντας ποταμοδιάσχιση στη Νέδα μετά την γέφυρα που συνδέει τα χωριά Πλατάνια και Νέα Φιγάλεια, προσέχουμε για κόκκινο βέλος στη δεξιά όχθη που μας δείχνει τη πορεία για τον καταρράκτη Άσπρο Νερό. Ο καταρράκτης σχηματίζεται από τα νερά του ρέματος Λύμαξ (Λύμακος). Αν ανατρέξουμε στη Μυθολογία βλέπουμε ότι το ρέμα πήρε αυτό το όνομα γιατί μετά την γέννηση του Δία οι τρεις νύμφες Νέδα, Αγνώ και Θεισόα έρριξαν εκεί τα ¨λύματα¨. Σε πολύ λίγο φτάνουμε σε ένα όμορφο και αρκετά μεγάλο καταρράκτη. Διακρίνοντας ανάμεσα στα φύλλα των δένδρων ότι και ψηλότερα τρέχουν νερά, συνεχίζουμε  στο άνετο και ασφαλές μονοπάτι με τα ξύλινα περάσματα και τις κουπαστές και αμέσως φτάνουμε σε δεύτερο, πιό μικρό καταρράκτη. Το τοπίο με τα νερά που τρέχουν και την πυκνή βλάστηση είναι πολύ ωραίο και αξίζει να γίνει η παράκαμψη. Στον καταρράκτη Άσπρο Νερό μπορούμε να πάμε και από το χωριό Νέα Φιγάλεια, διότι το μονοπάτι αρχίζει από εκεί.

Γίνεται να πάμε τουριστικά στους καταρράκτες της Νέδα ; Ασφαλώς και γίνεται. Kάτω από το χωριό Πλατάνια, στη Μεσσηνία υπάρχει πεζογέφυρα από την οποία περνάμε την Νέδα και βρίσκουμε το μονοπάτι για τους καταρράκτες.  Στο χωριό Πλατάνια φτάνουμε είτε από την Ανδρίτσαινα μέσω Φιγάλειας, είτε στο δρόμο για Καλαμάτα, στη θέση Τσακώνα, στρίβουμε δεξιά για Στόμιο και πάλι , μετά το Δώριο, δεξιά για Πλατάνια. Οι παραπάνω δρόμοι είναι ασφαλτοστρωμένοι.

Ακολουθώντας το μονοπάτι, μετά από λίγο φτάνουμε στον μικρό καταρράκτη και αμέσως μετά στον μεγάλο. Το θέαμα είναι καταπληκτικό. Ο καταρράκτης, πάνω από είκοσι μέτρα, πέφτει σε λιμνούλα με γαλαζοπράσινα νερά. Το νερό είναι παγωμένο και χρειάζεται γενναία απόφαση για να πας κοντά στον καταρράκτη. Όμως αξίζει να γίνει η προσπάθεια. Το νερό του ρέματος της Μοθωνιάς που διατρέχει το ομώνυμο φαράγγι  και δημιουργεί τους καταρράκτες, βγαίνει από τα δένδρα στην κορυφή του καταρράκτη χωρίς να είναι ορατή η διαδρομή του.

Το Πολυλίμνιο όπως φαίνεται από το όνομα του έχει πολλές λιμνούλες, έχει όμως και ένα καταρράκτη. Φεύγοντας από την Καλαμάτα για Πύλο, περνάμε έξω από τη Μεσσήνη και σε λίγο αφήνουμε τον κάμπο και ανηφορίζουμε χαμηλά υψώματα. Εκεί σε μία δεξιά στροφή του δρόμου, αριστερά φεύγει άσφαλτος για τα χωριά Καζάρμα και Χαραυγή. Αυτός είναι ο συντομότερος δρόμος για το Πολυλίμνιο, με μόνο πρόβλημα ότι στρίβουμε αριστερά σε μία δεξιά στροφή χωρίς ορατότητα.
Μέσα στο χωριό Χαραυγή ξεκινάει βατός χωματόδρομος για το Πολυλίμνιο. Προχωράμε αρκετά, στρίβουμε δεξιά προς Μαυρολίμνη και σταματάμε στο τέλος του δρόμου. Η Μαυρολίμνη δεν είναι κάτι το ιδιαίτερο και μετά μία δύο φωτογραφίες, ξεκινάμε προς τα κάτω στην αριστερή όχθη. Σε ένα δύο σημεία η παρέμβαση που έγινε με την τοποθέτηση σιδερένιων Π σε βράχια βοηθάει να περάσουμε χωρίς να βραχούμε. Σε λίγο φτάνουμε πάνω από τον καταρράκτη και εκεί η παρέμβαση ήταν απαραίτητη γιατί παλαιότερα δύσκολα σκαρφάλωνες δίπλα στον καταρράκτη και πιο δύσκολα κατέβαινες.
Σήμερα λοιπόν άνετα και με ασφάλεια φτάνουμε στη λίμνη, στη βάση του καταρράκτη. Αυτή η λίμνη δεν είναι η συνηθισμένη μικρή βάθρα, αλλά μία αξιόλογη λιμνούλα. Αφού διαπιστώσουμε ότι είναι και αρκετά βαθιά κάνουμε και μερικές βουτιές άλλοι από ψηλά βράχια άλλοι από χαμηλότερα. Ο καταρράκτης, γύρο στα είκοσι  πέντε μέτρα, έχει μία μικρή κλίση προς τα πίσω και αυτό τον κάνει πιο χαριτωμένο.  Όταν περάσει η ώρα συνεχίζουμε προς τα κάτω. Εκεί μένουμε άφωνοι από το έγκλημα που έγινε. Τα ωραιότατα βράχια τα έχουνε σπάσει με κομπρεσέρ και τα κάνανε μπάζα. Βάλανε και τα Π τα οποία στο σημείο αυτό δεν υπήρχε λόγος να τοποθετηθούν. Είναι και επικίνδυνα γιατί αν μπλέξει σε αυτά το πόδι το ατύχημα είναι βέβαιο.
Ευτυχώς το τοπίο είναι ωραιότατο και μας αποζημιώνει. Τώρα προχωράμε από τη μία λιμνούλα στη άλλη, περνώντας από ξύλινες γεφυρούλες, μέσα από μία εκπληκτική φύση. Αυτό το εκπληκτικό ανακάτεμα νερού και φυτών διατηρείται σε όλη τη διάρκεια της πορείας μέχρι την άκρη της τελευταίας λίμνης. Εκεί τελειώνει η διαδρομή και πρέπει να γυρίσουμε πίσω στη Μαυρολίμνη. Το σύνολο της διαδρομής, πήγαινε και έλα, είναι περίπου δύο ώρες, συν το παιχνίδι κάτω από τον καταρράκτη.
Επειδή η απόσταση από Αθήνα είναι μεγάλη, δεν συνιστάται να γίνει αυθημερόν, αλλά να συνδυαστεί με πορεία στο Νέδοντα η στα φαράγγια της Μάνης, με διανυκτέρευση στην Καλαμάτα.

Για φωτογραφίες πατήστε εδώ