Παρά το τρομακτικό του.όνομα ο Βρόντος είναι ένας πολύ συμπαθητικός καταρράκτης. Όπως δεν φαίνεται από μακριά και πρέπει να τον πλησιάσεις για να ανακαλύψεις την κρυψώνα του πίσω από τα ψηλά δένδρα, έχεις την εντύπωση ότι είναι ένα παιδί που έκανε μία ζημιά και κρύφτηκε για να μην το μαλώσουν. Εάν δεν πας με σαφείς οδηγίες που και πως θα τον βρεις, μόνο τα πολλά νερά που τρέχουν θα σε υποψιάσουν. Ακολουθείς τα νερά και αναγκαστικά κάποια στιγμή πρέπει να βγάλεις τα παπούτσια σου. Ανεβαίνεις λίγα μέτρα και ανάμεσα στους κορμούς και τα φυλλώματα των δένδρων τον βλέπεις. Ο μικρός χώρος που αφήνουν ελεύθερο τα δένδρα αρκεί για τον Βρόντο που δεν είναι και πολύ ψηλός.

Ο Βρόντος είναι από τους λίγους καταρράκτες που τρέχουν περιτριγυρισμένοι από κλαριά και φύλλα θάμνων, από βρύα, από υδροχαρή φυτά και δεδομένου ότι απέναντι δεξιά και αριστερά υπάρχουν δένδρα είναι σαν να βρίσκεται σε μια πράσινη φυλακή. Το τοπίο θα ήταν τέλειο αν η βάθρα που είναι λίγο πιο κάτω ήταν στη βάση του καταρράκτη.
Ο Βρόντος είναι κοντά στην Καρύταινα. Μπορούμε να πάμε από δύο μεριές. Αν είμαστε στη Καρύταινα παίρνουμε το δρόμο για Ατσίχολο και συνεχίζουμε για το χωριό  Μάραθα, παλαιότερα  Βλαχόραφτη. Ο Παυσανίας μνημονεύει ότι στη περιοχή υπήρχε η αρχαία πόλη Μάραθα. Μέσα στο χωριό, απέναντι από ένα καθρέπτη που βοηθάει την στροφή των αυτοκινήτων, ξεκινάει χωματόδρομος τον οποίον ακολουθούμε μέχρι το γεφύρι του Κούκου, πάνω στον Αλφειό. Το γεφύρι κτίστηκε το 1870 από Λαγκαδιανούς μάστορες με ειδική τεχνική επειδή είναι πολύ ψηλά από το ποτάμι. Κούκος ήταν το παρατσούκλι ενός νέου που δολοφονήθηκε κοντά στο γεφύρι, το οποίο από τότε λέγεται γεφύρι του Κούκου. Περνάμε την γέφυρα. Απέναντι μας είναι οι εγκαταστάσεις της Trekking Hellas. Εκεί που τελειώνει το ξέφωτο γυρίζουμε ενενήντα μοίρες αριστερά, προχωράμε σε μονοπάτι παράλληλα στο δάσος και φτάνουμε στο νερό του καταρράκτη. Υπάρχει σχετική ξύλινη πινακίδα.

Αν είμαστε στη γέφυρα του Αλφειού (Πληροφορίες www.rivertrekking.gr) κάτω από τη Καρύταινα συνεχίζουμε για Ανδρίτσαινα. Σε 8,6 χιλιόμετρα, σε αριστερή στροφή του δρόμου, δεξιά υπάρχει μικρό πρόχειρο κτίσμα. Αφήνουμε τον κεντρικό δρόμο και παίρνουμε τον ασφαλτοστρωμένο δρόμο που περνάει μπροστά από το κτίσμα. Προχωράμε για 3,5 χιλιόμετρα αδιαφορώντας για τις διασταυρώσεις και πριν τη γέφυρα του Κούκου σταματάμε. Τώρα στρίβουμε ενενήντα μοίρες δεξιά και βρίσκουμε το μονοπάτι για τον καταρράκτη.

Η αναβάθμιση του λήμματος ΒΡΟΝΤΟΣ έγινε από τον φίλο Φώτη Κατσικάρο 

Κείμενο-Φωτογραφίες Ντίνος Δημητρακόπουλος

Για φωτογραφίες πατήστε εδώ